Wat is gestalttherapie?

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie. Het grootste verschil met anderen psychotherapieën is dat gestalt werkt in het contact van dit moment. Ook nu je dit leest kun je al bemerken dat er van alles bij/in je gebeurt. Tijdens je leven kom je allemaal gebeurtenissen tegen waar je iets mee wilt, of misschien mee moet. Dit zorgt ervoor dat we ongemerkt onszelf aanpassen en zo de gebeurtenissen het hoofd bieden. Soms kan het zijn dat je niet meer in staat bent om met bepaalde gebeurtenissen om te gaan, je loopt vast. Vaak zijn het steeds weer dezelfde situaties waarin je terecht komt die een oplossing vragen die maar niet wil komen.

In de therapie gaan we kijken waar en hoe je in het contact gebruik maakt van je aanpassingen. We onderzoeken wat je denkt, wat je voelt , wat je ziet en wat je ervaart. We proberen er achter te komen wanneer je hier wel of juist geen gebruik van maakt. Wat voor betekenis zit hier achter en op welke momenten (situaties) wordt dit zichtbaar.

Tijdens onze gesprekken proberen we samen woorden, beelden te vinden voor de ervaringen die passen bij de situatie. Ik vertel wat er met mij gebeurd wanneer ik met je aan het werk ben en dit geeft jou een mogelijkheid om via mij naar jezelf te kijken (spiegelen). Hierdoor kan je jouw gedachtepatronen zien en deze herkennen. Door bewust te kijken naar gedachten, gevoelens en innerlijke waarneming, kan je op een andere manier het contact beleven. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om op een nieuwe manier te leren met de situatie om te gaan.

Gestalttherapie is hard werken en soms zie je dingen van jezelf die je, in eerste instantie, misschien niet zo leuk vindt of waar je verdrietig van wordt. (confrontatie)Door er samen aan te werken en er vaak ook samen om te lachen, leer je jezelf steeds beter kennen. Met deze kennis (gewaarzijn) krijg je mogelijkheden om jezelf te veranderen. (experimenten) Deze verandering in jezelf maakt het mogelijk om de speciale situaties aan te kunnen.